Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Nie vojne, migrácii a genderu." Orbán má tvrdé jadro voličov, ktoré udržiava v strachu, hovoria politológovia

28.04.2024, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Domnelé hrozby sa stále menia, pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu hrozí Fidesz predovšetkým treťou svetovou vojnou, pokračujú ale aj útoky proti Bruselu.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz majú tvrdé jadro voličov, ktoré sa snažia neustále udržiavať v strachu a presviedčať ich, že sú jedinými, kto ich môže ochrániť pred nepriateľmi.

Domnelé hrozby sa pritom stále menia, pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu hrozí Fidesz predovšetkým treťou svetovou vojnou, pokračujú ale aj útoky proti Bruselu. Povedali to politológovia Ellen Bosová z Andrássyho univerzity v Budapešti a Róbert László zo think tanku Political Capital.

Menšinová podpora

"Fidesz vždy hovorí len k vlastným voličom a k nikomu inému, aj keď sú jeho politici napríklad v Bruseli," povedal László. Tvrdé jadro voličov Fideszu podľa neho tvorí zhruba dva až 2,5 milióna ľudí, v Maďarsku je pritom zhruba osem miliónov oprávnených voličov. Hovorí preto, že Orbána v skutočnosti podporuje len menšina Maďarov.

"To treba zdôrazniť, pretože zvonku to niekedy vyzerá, že Viktor Orbán je veľmi populárny politik," upozorňuje László. Okrem voličov opozičných strán sú v Maďarsku tiež zhruba tri milióny ľudí, ktorí voliť nechodia.

image

V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra

Orbán pri začatí kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu minulý týždeň predstavil tri hlavné témy svojej strany, ktorá zhrnul do hesiel "nie vojne, nie migrácii, nie genderu".

"Naháňa strach treťou svetovou vojnou," hovorí profesorka Bosová. "Ale vôbec sa nehovorí o tom, že Maďarsko má zďaleka najvyššiu infláciu v Únii, ceny sú stále šialene vysoké, nehovorí sa ani o tom, že krajina má masívne rozpočtové problémy," dodáva. Podľa Lászlóa sa opozícia snaží o týchto témach hovoriť.

"Verejnej debate ale natoľko dominuje Fidesz a jeho propagandistická mašinéria, že sa im nedarí s nimi preraziť," dodáva.

Tri volebné heslá

Tri volebné heslá Fideszu sa objavujú tiež na bilborde, ktorý sa v posledných dňoch začal objavovať v uliciach maďarských miest a na ďalších miestach krajiny.

Je na ňom uprostred v červenom kresle predsedníčka Európskej únie Ursula von der Leyenová a pred ňou stoja ako sluhovia maďarskej opozície: Bývalý socialistický premiér Ferenc Gyurcsány, budapeštiansky starosta Gergely Karácsony, europoslankyňa a Gyurcsányova manželka Klára Dobrevová a tiež vychádzajúca hviezda maďarskej politiky Péter Magyar, ktorý bol ešte donedávna súčasťou Orbánovho systému, ale teraz je jeho najväčším kritikom. "Pokorní sluhovia Bruselu," stoja na plagáte.

image

Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní

Zaujímavé v tejto súvislosti podľa politológa Lászlóa je, že Fidesz nikdy neútočí na Európsku úniu ako takú, ale vždy práve "na Brusel, na bruselskú byrokraciu, na nevolených bruselských lídrov".

Podpora členstva v Európskej únii zostáva v Maďarsku naďalej veľmi vysoká, voliči Fideszu ale vnímajú abstraktný Brusel "ako niečo veľmi hrozivé". Tiež podľa Bosovej sa napriek neustálym útokom Orbánovi zatiaľ nepodarilo zničiť v očiach Maďarov vnímanie Únie ako niečoho, čo je pre nich prínosom. Sám pritom podľa nej dobre vie, aká je pre jeho politiku Európska únia dôležitá, a to aj vo vzťahu k Rusku, Turecku či Číne.

Zakotvenie v NATO a Únii

"Svoju zahraničnú politiku si Orbán môže dovoliť práve len preto, že je zakotvený v NATO a v Európskej únii," hovorí prorektora Andrássyho univerzity.

Pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu sa Fidesz bude podľa Lászlóa zo think tanku Political Capital svojich voličov pokúšať opäť presvedčiť - podobne ako pred parlamentnými voľbami v roku 2022 - že hlasovanie je rozhodovanie medzi vojnou a mierom.

A tiež, že Orbán je jediný, kto ich môže ochrániť. Maďarský premiér pritom čelí kritike kvôli svojmu vľúdnemu postoju voči Rusku, ktoré pred viac ako dvoma rokmi vojensky napadlo Ukrajinu a rozpútalo tak vojnu s tisíckami obetí. Maďarský premiér svoj prístup odôvodňuje ochranou maďarských záujmov a jeho spojenci odmietajú, že by bol proruský. Podľa Bosovej však činy hovoria za všetko a snaha vydávať proruské postoje za promaďarské "je len veľmi málo dôveryhodná".

"Vo svojej reči na úvod volebnej kampane Orbán volal po mieri, hovoril, že je potrebné všade presadzovať mier: v Bruseli, v OSN, vymenoval všetko možné, len Rusko nie," hovorí. "Bolo by síce chybné tvrdiť, že podporuje vojnu, ale táto vláda nie je skrátka ochotná podporovať Ukrajinu," dodala.

Putinov partner

Tiež podľa Lászlóa je teraz Orbán "najdôležitejším partnerom" ruského prezidenta Vladimira Putina v Európskej únii. Politológ tiež upozornil, že politici strany Fidesz nakoniec vždy podporili protiruské sankcie, ktoré ostro kritizujú, ale až po tom, čo sa im ich podarilo zmäkčiť, prípadne z nich niektoré osoby úplne odstrániť.

Svojich 21 zástupcov budú Maďari do Európskeho parlamentu voliť 9. júna. Podľa oboch oslovených politológov je teraz veľmi ťažké predvídať, ako dopadnú.

Tradičná opozícia je podľa nich rozdrobenejšia ako kedykoľvek predtým a absolútne nepredvídateľný je vývoj okolo Pétera Magyara, bývalého člena Fideszu, ktorý vo februári opustil "Orbánov systém" a darí sa mu mobilizovať proti vláde desiatky tisíc ľudí.

"Väčšina protiorbánovských voličov si dá kávu, usadí sa a bude teraz dianie sledovať deň za dňom. Rozhodne sa potom až v deň volieb, "odhaduje László. "Donedávna to vyzeralo, že je o všetkom rozhodnuté. Voľby do Európskeho parlamentu budú ale v Maďarsku nakoniec napínavejšie, ako sa pôvodne zdalo, "dodáva Bosová.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: 1 - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 21:05:44 - Feat.: 1 - Title: Kaliňák na bezpečnostnej konferencii v Budapešti podporil integráciu krajín západného Balkánu 03 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: 1 - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín
01 - Modified: 2024-05-09 18:03:17 - Feat.: - Title: Čína je pilierom nového svetového poriadku, tvrdí Orbán a rozširuje jadrovú spoluprácu s Pekingom 02 - Modified: 2024-05-09 14:55:24 - Feat.: - Title: V Maďarsku pribudne nový závod. Čínska automobilka BYD stavia prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov 03 - Modified: 2024-05-09 12:04:09 - Feat.: - Title: Čínskeho prezidenta prijali na Budínskom hrade, neskôr bude rokovať s Orbánom 04 - Modified: 2024-05-08 20:46:57 - Feat.: - Title: Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému 05 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:00